Online Aanbod

Werken met Symbolen

Het enige echte doel van deze oefening is balans. We proberen niet om iets te bereiken. Aan de andere kant, indien zich iets ten gunste van de mensheid, onze kinderen en de kinderen van onze kinderen, in deze wereld kan manifesteren, hebben we niet alleen de vaardigheid nodig om ons te kunnen concentreren, maar dienen we ook in een staat van balans en congruentie op alle niveaus te zijn. Indien we ons concentreren, concentreren we energie, en die “energie volgt de gedachte”.

 

Indien we ons concentreren brengen we zogenaamde mentale atomen tezamen en die vormen een wegwijzer, oftewel voertuig voor de samengebrachte energie en de richting welke deze uitgaat. Er is altijd onbeperkte energie aanwezig, net zo goed als er een zowat eindeloze stroom aan gedachtevormen elk moment ons leven binnenkomt. Meestal echter worden we heen en weer geslingerd door deze gedachtepatronen, zonder enige controle erover, of over wat die gedachten in ons leven doen. Aangezien het ook klopt dat onze gevoelens en emoties die we hebben deze gedachtevormen activeren, is het niet moeilijk om ons voor te stellen hoeveel chaos we ons dagelijks leven in brengen als resultaat hiervan. De symbolen welke we kunnen gebruiken om ons te concentreren op de betekenis van alles wat er om ons heen en in ons gaande is, worden in veel culturen sinds lange tijd gebruikt. Een korte beschrijving volgt hieronder.

 

De cirkel.

De cirkel vertegenwoordigt eenheid en de ervaring van een-zijn. “Indien mensen op weg zijn in de zoektocht naar eenheid, hebben ze de neiging tot onafhankelijkheid en individualisatie. Wat ze het meeste nodig hebben is ruimte, ruimte om zichzelf in te hervinden en hun eigen identiteit te ontwikkelen. Waar ze de meeste angst voor hebben is opgesloten zitten in een situatie welke ze beknellen en kort houden zal. De cirkel wordt gevonden in de kunst van iedere cultuur en tijd. Van het medicijn wiel der oorspronkelijke Indianen tot de Hawaïaanse Menhune ringen, de cirkel blijft voor de mensheid het eerste en belangrijkste symbool voor eenheid en staat voor het mythische thema van de individualisatie”. (Angeles Arrien in: Signs of Life)

 

Het gelijkwaardige kruis.

Dit kruis, niet te verwarren met het christelijke symbool, vertegenwoordigt het emotionele lichaam, en het proces van relatie en integratie. Het is het emotionele lichaam, dat zo vaak uit balans is in de meeste zoekers. Concentratie op dit symbool kan helpen een beter gevoel van emotionele balans en orde voort te brengen. Natuurlijk is er tijdens het proces van transformatie angst voor verlies, voor verlaten worden en isolatie. Soms ontdekken mensen dat ze uit angst voor alleen zijn en ware onafhankelijkheid, op een ongezonde manier aan hun relaties vasthouden. Hiermee spanning veroorzakend voor zichzelf en anderen. Dit symbool kan door zijn functie helpen om de nodige moed te verkrijgen voor de reis welke we leven noemen.

 

De driehoek.

De gelijkzijdige driehoek wordt gebruikt als symbool voor het mentale lichaam. Als zulks staat het voor doelstellingen, visies en dromen. Een gebouw in de vorm van een A en gericht op het magnetische noorden, maakt het gemakkelijker zich te concentreren en het mentale lichaam uit te balanceren.

 

Het vierkant.

Het vierkant symboliseert stabiliteit en zekerheid. Het kan bijna gezien worden als de fundamenten van ons eigen bouwwerk. Het is geen opwindende vorm, maar symbool voor eerlijkheid en balans. We voelen dat we iemand kunnen vertrouwen indien ze dit symbool in hun leven geïntegreerd hebben, en dus ook de patronen-trillingen in hun eigen elektromagnetisch veld. Het woord balans kan niet genoeg benadrukt worden. Geen der symbolen verdient meer aandacht dan het andere. Elk heeft een specifiek doel en functie en helpt ons een staat van harmonieus ontwikkelen te komen op het pad van transformatie.

 

De spiraal.

Dit is het symbool van groei en evolutie. Daarom is het geen symbool dat normaliter voor concentratie en balans wordt gebruikt op dezelfde manier als de eerste vier.

Mocht je echter op een bepaald moment vast zitten, en in combinatie met de cirkel, de driehoek en het kruis, kan dit symbool de nodige transformatie op het juiste moment inbrengen. Het is boeiend om te weten dat het geluid “Aah” (als in Allah een spiraal produceert opwaarts gaande in de richting van de klok, en het geluid HU (uitgesproken “HOOOOO”) heeft het tegenovergestelde effect, d.w.z. het geluid produceert de patroon van een spiraal neerwaarts in een tegen de klok in gaande richting.

 

Methode,

 

Zit rechtop, handen rustend op de knieën, en indien mogelijk in de richting van het noorden. De knieën in een hoek van 45 graden. De rug dient recht te zijn. Herinner je aan de adem, “visualisatie zonder adem is als een pen zonder inkt”! Je kunt de figuren in je geest creëren en voor je geestesoog houden, of ze op een kaart tekenen die geplaatst dient te worden op ooghoogte, ongeveer een armlengte vanaf het lichaam.

 

Het is de bedoeling om je om de beurt op de eerste drie symbolen te concentreren. De duur van de concentratie dient tussen de 3 en 5 minuten te zijn, afhankelijk van het niveau van concentratie van de student. Het is wel de bedoeling om evenveel tijd aan elk symbool te besteden, niet meer en niet minder. De volgorde is driehoek eerst, kruis als tweede en de cirkel als derde. Als laatste volgt dan het vierkant.

 

NB je zult zien dat een van deze drie symbolen moeilijker is om op te concentreren dan de andere. Iets wat van dag tot dag veranderen kan. Je gezond verstand gebruikend is het niet moeilijk om te zien dat juist dit symbool het aspect representeert waar je die dag de meeste aandacht aan dient te besteden.

 

Indien je de oefening 40-tig dagen hebt gedaan kun je op basis van je ervaringen een persoonlijke mandala maken, welke je nodig zal hebben om je aandacht geconcentreerd te houden.

 

Bron: Reshad Feild, www.chalice.ch

 

Wil je dit proces van 40-tig dagen inclusief het eindresultaat met mij bespreken? Dat kan!

Bekijk mijn aanbod aan individuele begeleiding hiervoor. Online via Skype is ook mogelijk.