Levensverhaal

Mijn naam is Jolanda Gerbecks, geboren in het ziekenhuis in Heerlen in 1964 op de valreep van het stukgelopen huwelijk van mijn ouders. Als jongste in het gezin van twee zussen en een broer heb ik de eerste vier jaar in stilte kunnen genieten van het alleen zijn thuis met mijn moeder. Na het eerste jaar op de kleuterschool en met de komst van mijn pedoseksuele stiefvader stond mijn leven, totdat hij in 1976 stierf, in het teken van angst. Met 7 jaar overwoog ik zodoende zelfmoord. Daarna begon mijn oorlog tegen de angst, door mij, in eerste instantie buitenshuis, ertegen te gaan verzetten. Nadat ik mijn eerste gevecht tegen een pestkop was begonnen en had gewonnen vond ik fysiek geweld ook een goede optie om angst uit de buurt te houden. Vooral het vechten tegen jongens die andere meisjes lastigvielen.

Zo werd al vroeg de redder in mij geboren.

 

Met 11 jaar liep ik voor het eerst thuis weg naar mijn oma en vertelde ik haar “het geheim”. Nadat ik met 16 het ouderlijk huis definitief verliet ben ik gaan werken om in mijn eigen noden te kunnen voorzien. Emotioneel verstoord, sociaal onderontwikkeld, maar mentaal bovenmatig ontwikkeld, o.a. door het lezen van heel veel boeken, maakte ik mijn entree in de volwassene wereld. Een wereld die ik vanuit mijn ervaringen als kind was gaan veroordelen als onrechtvaardig.

 

Geen wonder dat autoriteitsconflict op autoriteitsconflict volgde. Al helemaal nadat ik met 19 jaar mijn biologische vader had leren kennen en erachter kwam hoeveel waarheid er in de negatieve woorden van mijn moeder over hem schuilde. Hij bleek seksueel getraumatiseerd en was op zijn beurt weer incestpleger. Met die goedgevulde rugzak zat ik dat jaar voor het eerst bij de GGZ, waar ze mij,  na de emotionele intake daar, doorstuurden naar de psychiatrie.

Tijdens een wachttijd van 2 maanden had mijn brein alle traumatische ervaringen opnieuw bekeken en werd ik door de dienstdoende psychiater na de hernieuwde, nu rationele, intake, naar huis gestuurd met de boodschap;

“Zo te horen heb je het aardig op een rijtje en kom je er verder wel zelf uit.”

 

Koren op de molen van een eigenwijze, betweterige en moreel veilig verheven geest.

 

Nadat ik via leidinggevende functies zoveel mogelijk het autoriteitsconflict uit de weg was gegaan werd ik in 1995 toch op de feiten gedrukt, door een afkoopsom te aantrekkelijk om er nee tegen te zeggen. Het werken met wereldlijke autoriteit boven mijn hoofd was blijkbaar geen blijvende combinatie. Ook relationeel gezien had ik al de nodige klappen opgevangen mede door een echtscheiding in 1990 en daaropvolgend door mijn lichaam dat via knobbels in mijn borst liet weten dat het geen garantie gaf op een lang leven.

 

Het werd tijd om het roer om te gooien. Geïnspireerd door de teksten van Rumi, gevonden via een soefi school in 1993 besloot ik na een wereldreis met rugzak het onderwijs in te gaan en startte ik in met de propedeuse religiestudies die ik in 1999 in deeltijd behaalde terwijl ik inmiddels als lerares levensbeschouwing werkzaam was. Toch vond ik pas bij het volwassenen onderwijs mijn thuisbasis toen ik via Anneke van Montfort trainingen bewust communiceren begon te geven. Sindsdien werk ik als freelance trainer in de geestelijke gezondheidszorg en sinds 2005 in samenwerking met de Academie voor Counselling en Coaching In deze laatste periode ben ik zelf doeltreffend kunnen gaan werken aan het opruimen van de ongewenste effecten van het geleden misbruik. Zo heb ik de relatie met mijn moeder kunnen herstellen en leren inzien dat ik mijn familie niet hoef te redden. 

 

De inschattingsfout van de psychiater, zo lang geleden, klonk dan wel erg goed in mijn oren, maar was zeker niet waar. Iedere ervaringsdeskundige weet in retroperspectief dat misbruik in alle levensgebieden resoneert. Als ervaringsdeskundige kan ik stellen dat elk levensgebied ontdaan moet worden van de verkleuring van het geleden misbruik.

Juist wanneer je mentaal doorschiet heb je hulp nodig om het fysieke en emotionele gedeelte weer in harmonie te brengen met de rest.

 

Sinds ik met de ademhalingsoefeningen van het soefisme ben begonnen is het contact met mijn lichaam weer hersteld. De woorden van Rumi en diepgaande spirituele ervaringen hebben mijn gevoel voor eenheid en harmonie versterkt.

De psychodynamische benadering van Jung sloot en sluit aan op het verder bevrijden van het emotionele gedeelte. De opleiding traumaseksualiteit van Peter John Schouten en Loes Stolker bracht me terug naar de kern.

 

Ik wantrouw nog steeds externe autoriteit en heb onlangs een nieuwe allergie in mijzelf ontdekt. De slachtofferallergie. Ondanks mijn overduidelijk slachtoffer zijn heb ik mijn leven omgevormd tot dat van een overwinnaar. Niets mis mee zou je denken, maar daarmee heb ik dat gedeelte wat wel heeft geleden zodanig tekort gedaan dat ik, op momenten als ik bij de ander de bevroren traumatoestand zie, bij mijzelf van binnen razernij ten opzichte van het (lees hier eigen interne) slachtoffer voel. Net als mijn allergieën tegen moeten en lief zijn me hebben geleerd, weet ik dat het ook hier een kwestie is van de juiste balans vinden.

           

Lief zijn voor die peuter in me en alles wat het kind heeft gedaan om te overleven. Meegaand, conflict vermijdend, vertrouwend of vechtend. Uiteindelijk bleek in contact met het getraumatiseerd kind dat het verdriet onvoldoende (h)erkend was en heb ik daar de ruimte aan gegeven. Daarmee is mijn slachtofferallergie inmiddels opgelost. 

 

Alles stroomt, alles is in beweging en tegelijkertijd is het wat het is. Balancerend tussen de dimensies van, acceptatie van en controle over de omstandigheden heb ik leren navigeren in stormachtige wateren.

 

Goed luisteren, uitstekend observeren, zaken met elkaar in verband kunnen brengen en bespreken is wat ik heb geleerd. Als ervaringsdeskundige counselor geef ik de mensen de middelen om hun problematiek om te gaan. Als trainer in de GGZ maak ik hulpverleners attent op de mogelijke dwarsverbindingen zodat ze als niet ervaringsdeskundigen toch kunnen aanvoelen wanneer het een goed idee is om hun cliënt door te sturen of zelf aan het werk te laten gaan.

 

#MeToo

 

Studie gerelateerd

Na het afsluiten van de Mavo ben ik na twee jaar avondhavo aan beroeps gerelateerde parttime opleidingen begonnen. Zo heb ik na een PT horeca opleiding tot kok, als leidinggevende het textielbrevet gehaald, vervolgens middel management gedaan, een MBO en HBO opleiding PZ gevolgd, een interne retail- en milieutraining bij IKEA en na mijn propedeuse voor religies te hebben behaald in de GGZ trainingen gevolgd van Strategische Interventie en familieopstellingen tot traumaseksualiteit. Een leven lang leren is me op het lijf geschreven. Die niet formele, altijd voortdurende studie van het Soefisme heeft me persoonlijk het meeste gegeven.

 

Als trainer kan ik mijn trainingen CRKBO geregistreerd met 0% BTW tarief aanbieden. Als Coach en counselor zijn mijn prijzen inkomensafhankelijk. Van € 50,- per uur voor inkomens van minima of studenten tot € 1250,- per maand, tot maximaal € 125,- per uur voor bedrijven en draagkrachtige tweeverdieners. Vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering zijn bij mij niet mogelijk.

 

Mochten er klachten zijn over mijn werkwijze dan hoor ik dat graag van je. In het geval dat we er samen niet uit komen kan via de klachtencommissie van de Stichting voor Counselling een onafhankelijke procedure worden opgestart.